Suomessa on monenlaisia juhlapaikkoja

Suomalaisia moititaan juroksi kansaksi, mutta kun on aika juhlistaa avioliittoa, lakkiaisia, pyöreitä vuosia tai vaikkapa pikkujouluja, nostamme kannat kattoon. Kotimaamme upeat neljä vuodenaikaa ja yli 338 000 kilometrin pinta-ala antavat paljon valinnanvaraa juhlien järjestämistä pohtivalle. Juhlapaikkojen tarjonta seuraa johdonmukaisesti asukaslukuja: mitä suurempi kaupunki, sitä enemmän ja erikoisempia juhlatiloja ninjacasino suomi. Viime vuosien aikana perinteisten juhlatilojen rinnalle on tullut lukuisia erikoisempiakin vaihtoehtoja. Miltä kuulostaisi juhlapaikkana esimerkiksi Alvar Aallon ateljee, vanha merivoimien sota-alus, vanha elokuvateatteri tai erämaajärven syrjäinen kolkka, johon pääsee vain meloen? Juhlapaikkoja on tarjolla laidasta laitaan niin koon, miljöön kuin hinnankin puolesta. Vain oma budjetti ja mielikuvitus ovat rajana täydellisten juhlien järjestämiseen. Juhlapaikkojen etsiminen verkon avulla on helpompaa kuin koskaan: pelkästään hakusanalla ‘juhlatila’ ja halutun paikan nimellä hakeminen tuottaa usein enemmän tuloksia kuin yhden illan aikana ehtisi edes selata. Jos haluaa helpottaa omaa etsintää hiukan, kannattaa ensimmäisenä suunnata oman kunnan verkkosivuille, joilla alueen juhlatilat on usein listattu. Myös isommista, juhlatiloja listaavista sivustoista voi löytyä todellisia helmiä. Kaikki paikat eivät kuitenkaan välttämättä löydy verkon kautta, joten vanha kunnon “kysy kaverilta” -taktiikka toimii edelleen yllättävän tehokkaasti pienempien ja erikoisempien juhlapaikkojen kartoittamisessa.

Juhlapaikan valinnan perusasiat

Täydellisen juhlapaikan etsiminen kannattaa aloittaa perusasioista eli ajankohdasta, sijainnista, vierasmäärästä ja budjetista. Ajankohta määrittelee tarjolla olevien juhlapaikkojen määrän ja tyypin: talvihäille on vähemmän erikoisia vaihtoehtoja kuin kesähäille ja toisaalta jäälinna ei ole enää kesällä käytössä. Mitä isommat juhlat, sitä todennäköisemmin paras vaihtoehto on perinteinen juhlatila, johon saa tuoda oman pitopalvelun. Oman pitopalvelun ja erityisesti omien juomien tuominen juhlatilaan tulee yleensä edullisemmaksi, joten jos budjettisi on tiukka, rajaa haku heti alkuun vain sellaisiin tiloihin, joissa tilanvuokraus ei edellytä paikanpäältä tilattavan tarjoilun ostamista. Juhlapaikan sijaintiin vaikuttavista asioista tärkein tekijä on se, mistä suurin osa vieraista on tulossa ja millä kulkuvälineellä. Keskeisellä sijainnilla oleva kokoustila on helpoin, jos kaikki vieraat pitää saada helposti yöksi kotiin joukkoliikenteellä tai taksilla. Mikäli juhliin tullaan todennäköisesti omalla autolla, pitää riittävä pysäköinti ottaa tilan valinnassa huomioon, jolloin hiukan sivussa oleva juhlatila onkin taas parempi vaihtoehto. Budjetin näkökulmasta edullisia tiloja perhejuhlille ovat seurakuntatalot, seurakuntasalit, pappilat, työväentalot, vapaapalokuntien talot, kartanot sekä pääasiallisesti juhlatiloina toimivat paikat, joihin saa tuoda oman tarjoilun. Yritysjuhliin tai suuren budjetin häihin istuvat tilaisuuden luonteesta riippuen hotellien ja ravintoloiden juhlatilat, linnat ja historialliset kohteet sekä erikoisemmat juhlatilat kuten alukset ja elämyspaikat.

Täydellinen juhlapaikka luo juhlien tunnelman

Juhlien teema saa parhaassa tapauksessa vaikuttaa voimakkaastikin juhlapaikan valintaan. Pyöreitä vuosia tuntuu sopivalta juhlia paikassa, joka on itselle läheinen. Siksi moni valitseekin tähän tarkoitukseen oman asuinalueen VPK:n, seurakunta- tai työväentalon tilan, tai ravintolatilan, joka muistuttaa aiemmista vuosista. Hääjuhlien miljööllä on yhä suurempi merkitys, jotta päivästä jää niin muistiin kuin filmillekin mahdollisimman upea tunnelma. Häitä järjestäessä paikan valintaan vaikuttaa myös vihkipaikka, jolloin tilan tulee itsessään joko sopia vihkimiseen tai sijaita kohtuullisen matkan päässä vihkipaikasta. Muuten häiden tunnelmalta haetaan usein samaa kuin vaikkapa erikoisemmilta yritysjuhlilta. Vaihtoehtoja on paljon, kun budjetilla on enemmän kokoa. Lämminhenkiseen juhlaan sopii idyllinen päivä kartanomiljöössä, osin jopa ulkona. Voimakkaasti luottamusta tulevaisuuteen henkivässä juhlassa juhlitaan vanhojen linnoitusten jylhien kiviseinien suojassa. Ikimuistoinen päivä vietetään vanhan puisen purjealuksen kannella tuuli hiuksissa tuivertaen ja meren suolainen tuoksu muistoihin hitsautuen. Rento juhlapäivä puolestaan kuluu varpaat hiekassa, saunoen ja paljuveneessä köllötellen. Joskus seura on kuitenkin tärkeintä ja tilan tarkoitus on luoda mahdollisimman helpot ja kauniit puitteet ihmisten kohtaamiselle. Tällöinkin teemaa saa tuotua myös tilaan valitsemalla oikeanlaisen miljöön: aivan kaupungin keskustassa vanhoihin rakennuksiin tehdyissä juhla- ja kokoustiloissa tai vaikkapa merellisissä kartanoissa on kussakin omanlaistaan henkeä. Paras juhlatila on tila, joka palvelee vieraita ja kertoo juhlien järjestäjän haluaman tarinan. Suomi on täynnä toinen toistaan kauniimpia tiloja, joissa juhlat onnistuvat vuodenajasta, vierasmäärästä ja budjetista riippumatta.

News Reporter